Programma

5 maart
Dinsdag wordt de Sustainable College Tour geopend! We beginnen met een heerlijke en verantwoorde gratis lunchlezing, namelijk Green Döner Kebab van de startup Green Meat Products. Het bedrijf is opgericht in 2018 en commercieel directeur Mark Laponder zal vertellen over het idee en de opstart van Green Meat Products. Na de lunchlezing zal de Sustainable College Tour geopend worden door de kersverse nieuwe directeur van Inholland Delft Dirk van der Bijl.

Vervolgens wordt het belang van de Hackathon uitgelegd door Willem Kemmers (Projectmanager Biobased Greenport) en horen de studenten wat hun opdracht wordt voor de hele week.  Daarna gaan de studenten een kijkje nemen bij Green Village op de campus en ontdekken ze welke duurzame innovaties er allemaal al ontwikkeld zijn.

De Green Village is een innovatieterrein waar nieuwe technologieën op het gebied van duurzame energievoorziening, water en afvalsystemen worden getest en toegepast in een ‘real life’ omgeving. Eén van de hoofddoelen is innovaties in de energietransitie te versnellen. Het is als ware het groene dorp van de toekomst!

6 maart
De woensdag begint met een lezing van prof. dr. ir. A.A.J.F. van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability aan de TU Delft.

Vervolgens gaat wethouder Duurzaamheid, Werk & inkomen en Financiën (Stephan Brandligt) van de gemeente Delft een lezing geven over duurzaamheid bij de gemeente Delft.

Van 13:00 tot 17:00 uur is iedereen welkom op de stage-/banenmarkt. Hier zal een scala aan bedrijven aanwezig zijn waaronder onder andere Greenport Business Center, Best Fresh Group, Omgevingsdienst Haaglanden, DCMR Milieudienst Rijnmond, Educatie Jongeren Milieu Actief, Ahold, KTBA & Rotterzwam. Studenten kunnen zich hier voorbereiden op de keuze van hun afstudeerrichting, zich oriënteren op hun stage en afstuderen of op zoek gaan naar een eventuele baan. Tijdens de stage-/banenmarkt zijn er workshops en lezingen, bijvoorbeeld een workshop ecosysteem maken en een lezing over bijen en klimaatadaptatie.

Workshop ecosystemen
De workshop ecosystemen maken wordt gegeven door kamerplantenspecialist Marjolein van De Opfleurist. Ze leert je stap voor stap hoe je een zelfvoorzienend terrarium laag voor laag opbouwt, beplant en verzorgt. Ook legt ze uit hoe zo'n gesloten systeem goed blijft en staat ze open voor alle andere plantenvragen. Vervolgens mag je zelf aan de slag met een grote weckpot die je omtovert tot mini jungle, deze mag natuurlijk mee naar huis!

Lezing bijen
Dr. Arjen Strijkstra zal een workshop geven over bijen. Arjen is docent Wildlife Management bij de opleiding Diermanagement van Hogeschool Van Hall Larenstein. Samen met studenten doet hij onderzoek aan wilde bijen en honingbijen.

Lezing klimaatadaptatie
Hoe maken we onze steden klimaatbestendig en circulair met ‘Nature based solutions”?
Meer groen in de stad biedt ruimte voor klimaatadaptatie, stadslandbouw, biodiversiteit, circulariteit, betere gezondheid, participatie en esthetiek. Ook dieren kunnen hierin een rol spelen, denk maar aan productiedieren in de stadslandbouw, recreatiedieren in dierenweiden en kinderboerderijen en een groene stad zorgt ook voor meer “wilde” dieren in de stad met de bijbehorende risico’s.

Na afloop van de stage/banenmarkt is er een mogelijkheid om na te praten onder het genot van een drankje.

7 maart
Op donderdag 7 maart zullen de pitches van de hackathon gegeven worden aan de jury bestaande uit Albert Haasnoot (Sustainability Flora Holland) en Jolanda Heistek (Programmamanager Greenport West-Holland).

De Sustainable College Tour zal afgesloten worden met het Inholland Sustainable Solutions symposium. Hier kunnen zowel docenten als studenten van hogeschool Inholland Delft aan deelnemen. Tijdens dit symposium wordt getoond hoe onderzoek en onderwijs samengebracht worden bij Inholland. Er zullen projecten van Inholland gepresenteerd worden door verschillende lectoren.

Na afloop van het slotsymposium zal de prijswinnaar van de Hackathon bekend worden gemaakt en blikken we terug op de evenementen die tijdens de Sustainable College Tour georganiseerd zijn onder het genot van een hapje en een drankje.